divendres, 11 de novembre del 2016

TAULA RODONA: "LA SETMANA SANTA I LES CONFRARIES: TRADICIÓ O CANVI"

El proper divendres 18 de novembre a les 20 h a la església de Natzaret, a la plaça del Rei, celebrarem la taula rodona "La Setmana Santa i les confraries: tradició o canvi". 
La Setmana Santa, amb la Processó del Sant Enterrament com acte més històric, té en el seu interior formes diverses d'entendre-la. En aquest debat es posa sobre la taula la vigència de les funcions històricament pròpies de les confraries com entitats de caire religiós i alhora solidari. Alhora es contraposaran a les que han adquirit en els àmbits cultural, folklòric i cívic. Finalment, es planteja la convivència o discordança entre la Setmana Santa litúrgica, la popular i la més íntima de cada confrare.
Hi prendran part diferents persones vinculades a la Setmana Santa des dels diferents àmbits que hi són vinculats. Així, participaran: Pasqual Porcar, històric associat de la Reial Germandat de Jesús de Natzarè, congregant de la Sang, membre de la "Tertúlia Confrare de Tarragona" i autor de diferents articles sobre la Setmana Santa tarragonina; Enric Pujol, periodista que ha realitzat el Pregó de la nostra Setmana Santa, ha oficiat de presentador de deu opuscles de confraries, del de l’Agrupació d’Associacions en dues ocasions, i en dues edicions de les Visions de la Setmana Santa; Sergi Martínez, soci del gremi de Pagesos i excel·lent coneixedor d’aquestes celebracions arreu de l’Estat espanyol, amb especial incidència en la d’Andalusia; i Aina Mallol, de nissaga serrallenca, armat del Gremi de Marejants de la nostra ciutat i practicant de diferents manifestacions de la nostra cultura popular i tradicional. 
El debat serà moderat per Jordi Bertran, gestor cultural, filòleg i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, que ha publicat llibres i articles sobre les celebracions populars, entre elles les de la Setmana Santa, amb especial incidència, a més de la tarragonina i dels seus armats, en les de Sevilla, Múrcia, Verges, Besalú i en la Passió d’Olesa. També és soci de diferents entitats de la nostra Setmana Santa, entre elles La Sang.
El debat és inclòs en el cicle “Les Conferències de La Sang”, a través de les quals la congregació obre el seu temple de la plaça del Rei a la ciutadania no sols per al culte sinó també per a la reflexió sobre la Setmana Santa.  L’entrada és lliure.