Dissabte Sant

Un llunyà Dissabte Sant de 1957, la Congregació assolia un desitjat anhel: celebrar la Processó de la Soledat. Així va ser quan seguint les recomanacions del Sr. Cardenal-Arquebisbe Benjamin de Arriba i Castro, i com a resultat de la reforma litúrgica i la reorganització de la nostra Congregació, es va fer una crida a les senyores congregants per a que assistissin a la nova processó. Ho ferem per primer cop 200 senyores vestides de negre i amb mantellina i un ciri, acompanyant la Mare de Déu pels carrers de Tarragona. 

El trajecte va ser: plaça del Rei, carrer Santa Anna, plaça del Fórum, carrer Merceria, Major i la Nau. Aquell any 1957, era Priora de la nostra Congregació la Sra. M. Antonia de Canals, i era Prefecte de la Sang el Molt Il.ltre Dr. Mn. Pere Batlle Huguet.

Dissabte Sant, 13 d'abril de 1968. Foto Vallvé. Arxiu C. Soledat

D'aleshores ençà, nosaltres, les congregants de la Soledat, senyores i nenes, no hem deixat mai sola la Verge Maria en una data tan assenyalada. Nosaltres hem volgut sempre estar al costat seu, sentint la soledat, la tristesa, l'enyorança que pateix Maria per la mort del seu Fill Jesús. És per a totes les congregants quelcom especial poder acompanyar la Mare de Déu en uns moments de tanta dissort per a Ella. Els fidels catòlics considerem la Mare de Déu, la nostra Mare, la  Mare de tots, atenent-nos a les paraules de Jesucrist a la creu abans de morir: (Jn 19, 26-27) "Mare, aquí tens el teu fill. Fill, aquí tens la teva Mare" i per tant, les senyores de la Soledat posem en pràctica aquesta recomanació de Jesús assistint cada Dissabte Sant a aquesta processó, la nostra processó, com a filles que ens sentim de María.  

 2014. Els timbalers esperant la sortida del pas. Foto. D. P. 

Una participació molt nombrosa ha caracteritzat de sempre la nostra processó, que sortint de l'església de Natzaret arriba fins a la Catedral, entra a dins de la Seu i després de la funció religiosa de la "Corona Dolorosa dels Set Dolors de la Mare de Déu", amb la seva corresponent predicació, es procedeix a la veneració de la imatge de la Verge Maria per part dels fidels assistents, per tornar tot seguit en processó cap a Natzaret. Una Catedral gairebé plena de gom a gom dona fe, amb llargues cues de persones esperant el seu torn per passar a besar la imatge, de la devoció que les nostres congregants de la Soledat i els tarragonins en general (homes i dones) tenen per aquesta advocació de la Mare de Déu. 

Quan la Soledat arriba de bell nou a la Plaça del Rei s'entona el bell cant de la "Salve Regina" i al acabar es pot contemplar com la Mare de Déu entra lentament a l'església. 
    
La Soledat es dirigeix a la Catedral. Dissabte Sant 2014. Foto. D. P.

Dissabte Sant 2014. A l'interior de la Catedral. Foto. Fer-Vi