diumenge, 5 d’abril del 2015

UNA PROCESSÓ COMMEMORATIVA

Els carrers de la Part Alta van tornar a viure un altre Dissabte Sant amb a la Mare de Déu de la Soledat

Com cada Dissabte Sant, ahir la Mare de Déu de la Soledat va sortir en processó pels carrers i places més cèntriques de la Part Alta de la ciutat. Però aquest Dissabte Sant va ser diferent dels anteriors.

Enguany, la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat commemoren els 25 anys del pas portat a espatlles i de la creació de la banda de timbals que acompanya a la Verge. Aquest era motiu suficient a l’hora de justificar els nervis i ganes que tenien tant portants, com timbalers i congregants minuts abans de començar la processó.

La Soledat sortint de la Catedral. Foto: Pere Ferré/Diari de Tarragona
Abans de les sis de la tarda –hora prevista per començar la processó– a l’interior de l’Església de Natzaret, situada a la Plaça del Rei, un grup de dones es col·locaven bé la mantellina de dol per començar l’acte. Aquesta processó és coneguda, entre altres coses, perquè només hi participen senyores (exceptuant els portants del misteri i els membres de la banda de timbals).

Les congregantes més petites anaven vestides amb la indumentària típica de les aspirants: vesta blanca amb cua blava. Algunes de les presents –majors de 16 anys– portaven vesta negra, i d’altres anaven amb el vestit jaqueta negra amb mantellina. «D’aquesta manera poden participar membres d’altres confraries o inclús senyores que no participen activament de la Setmana Santa tarragonina, però volen acompanyar a la Mare de Déu de la Soledat durant el dol», explicava Maria Dolores Nolla, priora de la congregació.

Ahir, els portants del misteri mostraven, als seus ulls, una brillantor especial. Alguns celebraven que feia 25 anys que portaven el pas a les espatlles. D’altres, que fa menys anys que la guien, compartien l’emoció dels companys. Fins i tot, a l’altura del carrer Major, algunes de les timbaleres de la Banda de Timbals de la congregació, deixaren en mans dels seus familiars l’instrument, per portar a espatlles el misteri. Aquest gest de devoció va fer posar la pell de gallina a tots els presents.

En Jordi i la Miriam Salvadó són pare i filla. Ell és portant de la Verge i ella forma part de la banda de timbals. Aquest és un dels molts casos en què els familiars comparteixen la passió i la devoció per la Setmana Santa tarragonina. Minuts abans de començar la processó, en Jordi Salvadó explicava que «és un orgull haver estat capaç de transmetre aquest sentiment als meus fills». La Miriam, juntament amb la resta de components de la banda, ahir va compartir un moment molt especial. Ara fa 25 anys, quan la congregació va decidir, crear una banda de timbals, l’entitat va rebre l’ajuda i el suport del Gremi de Marejants del Serrallo. És per aquest motiu que ahir, la Mare de Déu de la Soledat va anar acompanyada també per la Banda Infantil del Gremi de Marejants i la Banda del Sant Sopar de la mateixa entitat. «Hem fusionat l’estil i els tocs de les dues bandes de timbals», explicava Javi Tirado, cap de banda del Sant Sopar.

La Banda del  Gremi de Marejants es va fusionar amb la de la Soledat
Foto: Pere Ferré/Diari de Tarragona
D’altra banda, la responsable de la Banda de Timbals de la Mare de Déu de la Soledat, Montse Salvadó comentava que «és interessant continuar treballant els vincles afectius entre les entitats, sobretot quan es treballa conjuntament per seguir elaborant una Setmana Santa de referència arreu del país». Així doncs, les dues bandes fusionades i les bandes infantils van fer retronar la Part Alta de la ciutat.

Un dels moments més emotius va arribar quan la Verge, dins de la Catedral, va rebre l’adoració dels presents, després d’haver resat la Corona Dolorosa (set oracions dirigides a la Mare de Déu).


Finalment, la processó va acabar on va començar: davant de l’Església de Natzaret. Allà, la Banda de Timbals de la Soledat i la Banda Unió Musical de Tarragona van interpretar la marxa commemorativa del 25è aniversari.

Carla Pomerol - Publicat a Diari de Tarragona, diumenge 5 d'abril de 2015